De eerste kunststad die ook erkend is als onroerenderfgoedgemeente

By 27/02/2018Nieuws

De stad Leuven is eeuwenoud en toch springlevend. Dé studentenstad van Vlaanderen herbergt ook heel wat erfgoedparels. Wist je dat het Leuvense erfgoed de motor voor stadsontwikkeling en -vernieuwing is? De Abdij van Park, de Centrale Werkplaatsen en Vaartopia zijn maar enkele voorbeelden van waardevolle gebouwen die, met de juiste visie, bijdragen aan de stad van vandaag en van morgen.

Met het erfgoed als motor voor stadsontwikkeling en -vernieuwing, is Leuven de enige kunststad die ook erkend is als onroerenderfgoedgemeente. Waarom besloot Leuven om voor deze erkenning te gaan? Een antwoord op die vraag krijg je op het congres van Joke Buijs en Katrien Deckers.

Het antwoord op de waarom-vraag  kunnen we je nog niet geven, maar wat een erkenning als onroerenderfgoedgemeente teweeg brengt,  verduidelijken we alvast heel graag. Concreet betekent de erkenning dat Leuven verschillende bevoegdheden mag opnemen die voorheen door het agentschap Onroerend Erfgoed werden uitgeoefend. Leuven kan nu onder andere  zelf advies geven bij sloopaanvragen van panden die zijn opgenomen in een vastgestelde inventaris, meldingen van archeologische vooronderzoeken behandelen. Er zijn geen subsidies verbonden aan de erkenning.

Hier vind je meer informatie over onroerenderfgoedgemeenten.