08:30

Onthaal met koffie

09:30

Welkom Herita
Minister-president & Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois

10:00

Anna Athanasopoulou
Europese Commissie: Europe for Heritage: 2018 European Year for Cultural Heritage

10:30

David Penberthy
Cadw Wales: Heritage interpretation – size matters?
Presentatie: David Penberthy_size matters_def

11:15

Debat o.l.v. Sven Speybrouck

12:00

Netwerklunch met speeddating

13:30

7 parallelsessies

Stefanie Hap, Herita: Open Monumentendag voor beginners

Presentatie: Stefanie Hap_OMD voor beginners

Type: lezing
Themalijn: Open Monumentendag

Open Monumentendag, da’s het grootste monumentenfeest van Vlaanderen. Duizenden bezoekers, jong en oud trekken er ieder jaar op uit om onbekende erfgoedparels te ontdekken. Ze leren het verhaal achter het erfgoed kennen, komen meer te weten over de restauratie of beleven een leuke namiddag in een uniek decor samen met vrienden en familie. Wil jij ook jouw passie voor erfgoed aan het grote publiek doorgeven maar weet je niet goed waar te beginnen? Tijdens deze sessie kom je te weten waarom het ook voor jouw monument interessant is om deel te nemen aan Open Monumentendag.

Thomas Feijen, Cloudguide: Technologie voor een nieuwe bezoekerservaring

Presentatie: CloudGuide_Thomas Feijen

Type: lezing
Themalijn: beleving

Cloudguide wil de digitalisering van cultuur- en erfgoedsector faciliteren door middel van innovatieve technologie en lage kostenstructuur. Aan de hand van de samenwerking met La Boverie, het nieuwe museum voor schone kunsten in Luik,  toont Thomas Feijen hoe digitale technologie kan gebruikt worden om een nieuwe bezoekerservaring te creëren. Niet enkel binnen het museum, maar ook tussen andere musea in dezelfde stad. Laat je nieuwsgierigheid prikkelen door nationale én internationale voorbeelden en ga met Thomas in debat over de do’s and don’ts van digitale technologie in erfgoedbeleving.  

Nele Desimpelaere, Gemeente Knesselare: Van archeologische site tot pop-up-monument

Presentatie: presentatie congres 16 maart 2017 Nele Desimpelaere def2

Type: lezing
Themalijn: Open Monumentendag

Archeologen ontdekten bij opgravingen in het Drongengoed in Knesselare belangrijke historische resten. Op Open Monumentendag werd de historische vondst een pop-up-monument voor één dag. Een unicum, want daarna ging de sleuf onvermijdelijk en voor eeuwig weer dicht. Het idee om aan Open Monumentendag deel te nemen, ontstond pas enkele dagen voor het eigenlijke evenement. Nele Desimpelaere, cultuurbeleidscoördinator van Knesselare, vertelt je hoe ze erin slaagden om op enkele dagen tijd een erg succesvolle lokale Open Monumentendag te organiseren. Ze geeft je ook tips over hoe je last minute en op een efficiënte en doelgerichte manier lokale communicatie kan opzetten.

Cees van der Vlist, Werelderfgoed Kinderdijk: Ons werelderfgoed is wereldberoemd, binnenkort ook in Nederland

Presentatie: Cees vandervlist_Werelferfgoed kinderdijk

Type: lezing
Themalijn: management, visie, ontwikkeling

Om jaarlijks honderdduizenden bezoekers te kunnen ontvangen stond Werelderfgoed Kinderdijk voor een grote uitdaging. Hoe zorg je voor een goede ontvangst en beleving, zonder de erfgoedwaarden aan te tasten? Cees van der Vlist vertelt over de succesvolle aanpak waarbinnen cultuur én commercie prima samengaan. Een doelgerichte strategie van economisch denken gericht op de kwaliteit van de bezoekerservaring. Laat je inspireren door deze managementstrategie die sitefaciliteiten, top beleving en goed bestuur combineert. (Ook interessant voor sites die geen werelderfgoed zijn)

Maryse Daniels, Handelsbeurs nv: De handelsbeurs in Antwerpen

Presentatie: handelsbeurs open monumenten congres

Type: lezing
Themalijn: management, visie, ontwikkeling

De herbestemming van de prachtige Handelsbeurs in Antwerpen is een herontwikkelingsproject dat een kick-start kreeg door samenwerking met de Vlaamse Erfgoedkluis. Dit leidde tot een hecht samenwerkingsverband tussen de trekkende ondernemers, het stedelijk ontwikkelingsbedrijf AG Vespa, Diepensteyn nv (holding boven de Palm-groep), Denys Global en de Vlaamse Erfgoedkluis.
Het project is een voorbeeld van hoe je met privaat-publieke samenwerking tot een betaalbare en exploiteerbare herbestemming van erfgoed kan komen. Zowel de partners evenals de exploitanten werden vanaf het begin betrokken. De invulling en ontwikkeling van de site kwam tot stand in een proces van co-creatie.

Inge De Geyter, Herita: Vraag het aan je publiek: hoe publieksfeedback inzetten bij het ontwikkelen van een nieuw aanbod (deel 1)

Presentatie: IngeDeGeyter_workshop publieksfeedback

Type: workshop
Themalijn: participatie

Hoe betrek je als erfgoedorganisatie je publiek bij het uitwerken van nieuw aanbod? We vertrekken vanuit enkele cases vanuit de vernieuwing van publieksaanbod in Herita monumenten. Waarom is het van belang om je publiek vanaf het begin te betrekken? Wat zijn de voordelen van participatie en publieksfeedback? We laten je een aantal methodieken rond publieksbevraging aan de lijve ondervinden zodat je met een koffertje tools terug naar je eigen monument kan gaan. Deze workshop bestaat uit 2 delen.

Janien Prummel: De bezoekerscyclus als instrument om jouw werking te verbeteren (deel 1)

Presentatie: Janien Prummel_workshop bezoekerscyclus_def

Type: workshop
Themalijn: participatie

De bezoekerscyclus beschrijft de reis van de klant – voor, tijdens en na het bezoek. De bezoekerscyclus helpt als organisatie je in te leven in de opeenvolgende stappen en ervaringen van een klant. Deze inleving kan je helpen om sterktes en zwaktes (voor en achter de schermen) in je werking te detecteren en de beleving en tevredenheid van de klant te verhogen.  In deze workshop onder leiding van Janien Prummel ontdek je de diverse mogelijkheden van deze tool op een praktische manier. Naast inspirerende praktijkvoorbeelden, werken we met persona’s en ontdekken we de mogelijkheden voor evaluatie, publieksbevraging en ideeën generatie. Dit is het eerste deel van een workshop uit twee delen.

14:15

7 parallelsessies

Heleen De Grande en Silke Leenen, Mooss: Jongeren en erfgoed: Museo-cache

Presentatie: AmuseeVous_MuseoCache

Type: lezing
Themalijn: participatie

Afgelopen zomer lanceerde AmuseeVous op Museumnacht Antwerpen 2016 de Museo-cache. Net zoals bij geocaching, een schattenjacht met GPS, is het bij Museo-cache de bedoeling om op een interactieve manier op zoek te gaan naar verstopte schatten. Enig verschil? De zoektocht vond plaats op, rond en in enkele deelnemende musea van Museumnacht Antwerpen. We delen graag tips voor het werken met en het betrekken van jongeren. Interessant voor organisaties die jongeren willen bereiken en/of op zoek zijn naar laagdrempelige manieren om nieuwe technologieën te gebruiken in hun aanbod. (AmuseeVous is een onderdeel van Mooss).

Jan Van den Bossche, Buurten met erfgoed en Conny Lambert, Gemeente Beernem: Buurten met erfgoed

Presentatie: Jan Vandenbossche_Buurt met Erfgoed

Type: lezing
Themalijn: participatie

Het project ‘Buurten met erfgoed’ neemt basisscholen mee op zoektocht naar het verhaal achter hun eigen omgeving. Want erfgoed vind je overal: landschappen, natuur, gebouwen, opschriften, straatnamen, verhalen, recepten, gebruiksvoorwerpen,  … In deze sessie hoor je hoe de banden tussen de scholen en het lokale erfgoed opnieuw aangehaald kunnen worden. Met de handleiding ‘Dieper dan Shakespeare, hoger dan de kathedraal. Erfgoededucatie in de schoolbuurt’, samengesteld op basis van succesvolle pilootprojecten,  kan jij als erfgoedzorger ook in jouw buurt aan de slag.

David Penberthy, Cadw Wales: You may think it is serious but actually it needs to be fun

Presentatie: David Penberthy_the funfactor

Type: lezing (Engelstalig)
Themalijn: beleving

Als publieksbemiddelaars wordt van ons verwacht dat we ons verhaal vertellen aan de bezoeker. Vaak stoten we op feiten en ‘belangrijke’ informatie waarbij het gevaar dreigt dat de vertelling sec en serieus wordt. Vele bezoekers echter zijn gewoon uit op een leuke dag. In deze lezing legt David Penberthy uit hoe Cadw in Wales historische sites vanuit de bezoeker interpreteert.  Hij legt aan de hand van verschillende soorten voorbeelden bloot hoe humor en leuke ervaringen deel kunnen uitmaken van een bezoekersgerichte beleving.

Virginie Michils, Stad Oostende en Hans Dewitte, Klein Verhaal vzw: Out of the box op Open Monumentendag: openbare ruimte anders bekeken

Presentatie: Virgini Michils_Hans De Witte_Out of the box op OMD

Type: lezing
Themalijn: Open Monumentendag

Drempels verlagen, nieuwe doelgroepen bereiken of het publiek op een andere manier laten kijken naar de openbare ruimte? De dienst cultuur van de stad Oostende bedacht een atypische en vernieuwende aanpak voor Open Monumentendag. Alles speelt zich af op, in en rond een bepaalde wijk die opnieuw geïnterpreteerd wordt in functie van het verleden, heden én de toekomst. Laat je inspireren door dit concept en neem concrete tips mee over hoe je nieuw publiek aantrekt, welke partners essentieel zijn en hoe je van Open Monumentendag een nieuwe belevenis maakt.

Bart Vermandere, Inter en Geert Dumoulin, ervaringsdeskundige: Een erfgoedplek bezoeken met een beperking? Inleefrondleiding

Type: beleving

In steeds meer musea en erfgoedorganisaties vind je een aangepast aanbod voor mensen met een beperking. Zintuiglijke rondleidingen voor blinden en slechtzienden, rondleidingen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, aandacht voor de toegankelijkheid en bezoekerservaring van rolstoelgebruikers, … Inter, expertisecentrum in toegankelijkheid, begeleidde het dossier van De Grote Post en licht tijdens deze inleefrondleiding de toegankelijkheid van het gebouw en de ingrepen die hiervoor gebeurden toe. Een ervaringsdeskundige spreekt vanuit het standpunt van rolstoelgebuiker. Ervaar zelf hoe het is om een erfgoedplek te bezoeken met een beperking en krijg zo nog meer oog voor de noden van deze specifieke doelgroepen.

Inge De Geyter, Herita: Vraag het aan je publiek: hoe publieksfeedback inzetten bij het ontwikkelen van een nieuw aanbod (deel 2)

Presentatie: IngeDeGeyter_workshop publieksfeedback

Type: workshop
Themalijn: participatie

Hoe betrek je als erfgoedorganisatie je publiek bij het uitwerken van nieuw aanbod? We vertrekken vanuit enkele cases vanuit de vernieuwing van publieksaanbod in Herita monumenten. Waarom is het van belang om je publiek vanaf het begin te betrekken? Wat zijn de voordelen van participatie en publieksfeedback? We laten je een aantal methodieken rond publieksbevraging aan de lijve ondervinden zodat je met een koffertje tools terug naar je eigen monument kan gaan. Deze workshop bestaat uit 2 delen.

Janien Prummel: De bezoekerscyclus als instrument om jouw werking te verbeteren (deel 2)

Presentatie: Janien Prummel_workshop bezoekerscyclus_def

Type: workshop
Themalijn: participatie

De bezoekerscyclus beschrijft de reis van de klant – voor, tijdens en na het bezoek. De bezoekerscyclus helpt als organisatie je in te leven in de opeenvolgende stappen en ervaringen van een klant. Deze inleving kan je helpen om sterktes en zwaktes (voor en achter de schermen) in je werking te detecteren en de beleving en tevredenheid van de klant te verhogen.  In deze workshop onder leiding van Janien Prummel ontdek je de diverse mogelijkheden van deze tool op een praktische manier. Naast inspirerende praktijkvoorbeelden, werken we met persona’s en ontdekken we de mogelijkheden voor evaluatie, publieksbevraging en ideeën generatie. Dit is het tweede deel van de workshop.

15:00

7 parallelsessies

Sofie Viaene, Provincie West-Vlaanderen en Aline Verbeeck, Erfgoedcel TERF: De Groote Oorlog door kinderogen

Presentatie: Aline Verbeeck_Sofie Viaene_De Groote Oorlog door kinderogen

Type: lezing
Themalijn: participatie

Ontdek hoe je het dagelijks leven in bezet gebied tijdens WO I terug zichtbaar en actueel kan maken door en voor kinderen! Via de animatiefilmstudio werken de leerlingen mee aan elke stap van het creatieproces, vertrekkend vanuit hun aanwezige competenties. Kom te weten hoe deze Europa Nostra winnaar een succesvol co-creatie project opzette met scholen, lokale erfgoedpartners en een creatieve filmstudio voor kinderen en jongeren. Ga met frisse ideeën en praktijkgerichte tips naar huis!

Arnout Van Vaerenbergh, Jochem Daelman en Barbara Struys: Hedendaags kunst- en muziekfestival in en rond een 17de eeuws kasteel: Match of clash?

Presentatie: HORSTarts&music-min-

Type: lezing
Themalijn: management, visie, ontwikkeling

Jongeren en jongvolwassenen zijn een moeilijke doelgroep om met erfgoed te bereiken. In 2014 kreeg Herita het aanbod van de jonge vzw Onkruid om  kunst- en muziekfestival HORST op de site Kasteel van Horst te organiseren. Herita waagde de sprong en gaf de organisatie een voorzichtige carte blanche. Ondertussen zijn we in 2017 al aan de 4de editie toe. Samen met Barbara Struys, verantwoordelijke publiekswerking bij Herita, brengen de organisatoren en curator Arnout Van Vaerenbergh het eerlijke verhaal van dit project. Wat zijn de do’s en don’ts bij een festival in een fragiele erfgoedplek? Kunnen muziek, kunst en erfgoed elkaar versterken? En hoe vermijd je dat het kasteel louter decor wordt voor het jonge publiek?

Sofie Moeykens, RADAR: Samen sterk: de IOED als hefboom

Presentatie: Sofie Moeykens_ RADAR_herita

Type: lezing
Themalijn: Open Monumentendag

1+1=3, dit principe past de intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst RADAR continue toe in haar werking. Laat je inspireren hoe deze IOED de rol van netwerkorganisatie op lokaal niveau waarmaakt. Aan de hand van concrete voorbeelden uit o.a. het programma van Open Monumentendag over de jaren heen, krijg je handige tips over hoe je over gemeenten heen kan samenwerken voor de uitbouw en communicatie van een erfgoedaanbod, hoe je creatief kan omgaan met lokale en gemeente specifieke beperkingen en hoe je van start gaat om échte synergieën te verwezenlijken op lokaal niveau.

Rob Gielen, De Roma: Onze vrijwilligers zijn ons kapitaal!

Presentatie: http://prezi.com/tcpjyqsvox8i/?utm_campaign=share&utm_medium=copy

Type: lezing
Themalijn: management, visie, ontwikkeling

Geldt dit principe ook voor jouw organisatie? Wat zou de erfgoedsector zijn zonder de belangeloze inzet van vele vrijwilligers? In De Roma vullen zij op jaarbasis meer dan 11.000 werkshiften in. Hoe organiseer je dit zonder de menselijke aanpak uit het oog te verliezen? Kom luisteren hoe de volksschouwburg haar vrijwilligers gemotiveerd en enthousiast houdt. Ga met tips naar huis over hoe je je vrijwilligersbeleid aanpakt

Katrien Goudeseune en Wouter Sinaeve, Yper Museum: Van Stadhuis naar Huis van de Stad: publieksparticipatie 2.0

Presentatie: Katrien Goudeseune en Wouter Sinaeve_Yper museum-min

Type: lezing
Themalijn: participatie

Wat wil je bewaren in het collectief geheugen? Wat verdient een plaats in het nieuwe stadsmuseum dat in de zomer van 2018 de deuren opent? Dit waren de basisvragen van een tijdelijke doe-mee-tentoonstelling waarbij de bezoeker van de Ieperse Lakenhallen en jongeren van verschillende scholen actief werden betrokken om mee te denken over de invulling van het nieuwe stadsmuseum. Laat je inspireren door Sandrin Coorevits met tips over hoe je vooraf een écht draagvlak kan creëren in je stad, hoe je diverse doelgroepen bereikt en betrekt en hoe je de methodiek van participatie, publieksbemiddeling en communicatie toepast in jouw erfgoedwerking, ook na de realisatie van een participatief museumtraject.

Bram Wiercx, Faro: Ontdek meer van De Grote Post met de Erfgoedapp

Type: beleving

Apps zijn hot anno 2017. Voor alles heb je een app: voor je bankzaken, voor je wekelijkse loopje, om je babysit te boeken of je vakantieverblijf te regelen. Ook voor het ontdekken van erfgoed kan je apps gebruiken! Apps bieden een scala aan mogelijkheden die je met gewone audiogidsen of bezoekersbrochures niet kan: in de ruimte laten zien wat er niet meer is, info automatisch laten verschijnen als je door een deur gaat, … Ken je de Erfgoedapp van FARO al? Een app-platform op maat van erfgoedorganisaties om de beleving een extra dimensie te geven. Speciaal voor het Open Monumentencongres ontwikkelde FARO en de dienst cultuur van de stad Oostende een versie van de Erfgoedapp in en rond de Grote Post. Beleef aan de lijve hoe het werkt voor de bezoeker en wat je ermee kan. Misschien ook iets voor jouw erfgoedsite?

Jurgen Minnebo en Jo Steyaert, Indiville: Niet meer preken voor eigen kerk: hoe bereik je een ander publiek?

Presentatie: Indiville_Jo Steyaert en Jurgen Minnebo

Type: lezing
Themalijn: management, visie, ontwikkeling

Mensen met een expliciete interesse in erfgoed kennen jouw aanbod wellicht wel, maar kunnen we ook een ander publiek warm maken voor erfgoed? In 2016 liet Herita een onderzoek uitvoeren door Indiville bij de Vlaamse bevolking naar motivators voor bezoek aan erfgoed. Waarvoor komen mensen uit hun kot? Wat vinden ze belangrijk bij het plannen van een uitstap? Misschien is het potentieel wel groter dan we denken. Onderzoekers Jurgen Minnebo en Jo Steyaert lichten je toe wat het onderzoek blootlegt. Haal inspiratie over hoe jouw erfgoedorganisatie hier ook mee aan de slag kan.

15:45

Netwerkreceptie en rondleiding CC De Grote Post

16:45

Einde

Download hier het volledige programma:

Programma-dagverloop

Programma-keuzesessies-namiddag