Wat als je tijdens je verbouwing plots op een erfgoedparel stuit?

By 12/02/2018Nieuws

Wat als je tijdens je verbouwing plots op een erfgoedparel stuit? Niemand beter om die vraag te beantwoorden dan de familie Schelstraete. Bij hun verbouwing enkele jaren geleden botsten zij op een middeleeuwse erfgoedparel die nu hét pronkstuk van hun leefruimte vormt.

Tijdens één van de parallelsessies vertelt Luc Bauters, consulent archeologie van de provincie Oost-Vlaanderen, je meer over de Donjonmuur van het kasteel van Nevele. De kans bestaat dat dit project je bekend in de oren klinkt. In 2017 was de Donjon namelijk één van de drie laureaten van de Onroerenderfgoedprijs 2017…

Op het congres komen Luc Bauters en Hugo Schaeck, lokale vijetijdserfgoedzorger, hun verhaal vertellen. Hoe zijn zij erin geslaagd om de donjonmuur te bewaren? Hoe vonden ze steun bij iedereen om het project te doen slagen? Hoe ingrijpend is het ontdekken van een erfgoedparel op een verbouwing? En meer nog: hoe zorg je ervoor dat de samenwerking tussen eigenaars enerzijds en vrijwilligers en onderzoekers anderzijds vlot verloopt? Je komt het op het Open Monumentencongres allemaal te weten.

Schrijf je hier in voor het Open Monumentencongres.